Werkgever met collectieve pensioenregeling

De 2de pijler

Een werkgever kan ervoor zorgen dat een werknemer pensioen krijgt door een pensioenregeling aan te bieden als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan, waardoor werknemers pensioen opbouwen. Bij de opbouw van pensioen betalen werkgever en werknemers maandelijks een geldbedrag, de pensioenpremie. Hiermee sparen ze voor een aanvullend pensioen dat het AOW-pensioen aanvult.

Het is niet wettelijk verplicht voor werkgevers en werknemers om een pensioenregeling aan te bieden, maar ongeveer zeventig procent van de bedrijven biedt een pensioenregeling aan. Er geldt geen algemene verplichting voor werkgevers en werknemers om pensioen aan te bieden, maar er kan wel sprake zijn van een verplichting via een bedrijfstakpensioenregeling of door een bepaling in de CAO. De feitelijke werkzaamheden van een onderneming bepalen uiteindelijk of er een verplichting via een bedrijfstakpensioenregeling is..

Als werkgever kun je ook denken aan het geven van een pensioenvergoeding bovenop het salaris, als je geen pensioenregeling wilt aanbieden. Voor kleine werkgevers zijn de kosten om een pensioenregleing aan t ebeiden in verhouding hoog. De werknemer kan dan zelf een lijfrentekapitaal opbouwen. Een risico van deze vergoeding is dat de werknemer dat geld niet opzij hoeft te zetten. Wanneer hij dit altijd uitgeeft aan aandere zaken, kan hij op een latere leeftijd voor een vervelende verrassing komen te staan.