Vermogen als pensioenvoorziening

De 4de pijler

Vrij vermogen zoals spaargeld en beleggingen kunnen ook een voorziening zijn voor je pensioen. Het is een flexibele manier om zelf geld opzij te zetten voor later, zodat je na je pensioenleeftijd een aanvullend inkomen hebt. Je kunt bijvoorbeeld geld opzij zetten op een spaarrekening of beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Het is belangrijk om te weten dat je vermogen in box 3 belast wordt.

Een eigen woning kan ook een rol spelen bij de opbouw van je pensioen. Het wordt, samen met sparen en beleggen, weleens de vierde pijler van ons pensioen genoemd, na de AOW (eerste pijler), de pensioenopbouw bij je werkgever (tweede pijler) en lijfrente (derde pijler).Er zijn verschillende manieren om je huis in te zetten voor je pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je hypotheek volledig afgelost is en woonlasten daarme zeer laag zijn, verhuizen naar een goedkopere woning, een opeethypotheek afsluiten of je huis verkopen en terughuren.

Een andere optie is om een woning te kopen als investering voor je pensioen. Hierbij koop je een woning om deze vervolgens te verhuren. De huurinkomsten kunnen dan dienen als aanvulling op je pensioen. Het is wel belangrijk om te weten dat er risico’s verbonden zijn aan het kopen van een woning als investering. Zo kan de woning minder waard worden of kan het voorkomen dat je geen huurders kunt vinden.